Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2012 23:55 - Фукушима vs Чернобил или каква е причината за увеличаването на онкоболните
Автор: vane Категория: Технологии   
Прочетен: 10053 Коментари: 11 Гласове:
3

Последна промяна: 18.04.2012 00:04


Има значително повишаване на случаите на левкемия в Германия, Гърция, Шотландия и Румъния, обяви Международната организация на лекарите срещу атомна война с данни от ново проучване в цяла Европа.

Опасенията на експертите са, че с годините заболяванията от левкемия заради взрива в АЕЦ “Чернобил” на 26 април 1986 г. и радиоактивния облак след него ще достигнат няколко десетки хиляди.

България обаче не е предоставила данни за това изследване. Според лекарите има огромно нарастване и на други болести, на които не се обръща внимание от официалните власти на Запад.

Болният от рак Стилиян Петров е жертва на радиацията от ядрената катастрофата в Чернобил през 1986 г. Това заяви пред британския в. “Сън” лекарят на националния отбор по футбол Михаил Илиев.

В семейството на капитана на "Астън Вила" нямало други болни от рак и затова причината за болестта може да се търси във външни влияния, смята докторът. Петров е бил на 6 г. по времето на взрива в реактора. Облакът от радиоактивни отпадъци премина над части от СССР и Източна Европа, включително България. Радиацията в Монтана, където халфът е израснал, е била 1000 до 1300 пъти над нормата.

Според лекаря на националите много хора, които бяха деца тогава, сега са болни от рак по тази причина. Медиците ги наричат децата на Чернобил. “Стилиян е жертва на липсата на информация за аварията в Чернобил”, убеден е Михаил Илиев.

Мнението му не е екзотика, а се споделя от повечето му колеги в цяла Европа.

26 години след ядрената катастрофа в “Чернобил” последствията за здравето на хората в околните държави продължава да е фатално. Раковите заболявания в Украйна, Беларус и Русия са високи, като най-често срещани са левкемията, туморите на щитовидната жлеза и малформациите при новородени.

Това обяви германската фондация "Децата на Чернобил" на пресконференция в Хановер, на която представи резултатите от работата и проучванията си по темата. Фондацията е пратила около 2300 лекари в замърсените области от 1992 г. насам, които лекуват и преглеждат безплатно пострадалите Данните са от тяхната работа. Не само жителите на трите бивши съветски републики страдат от атомното замърсяване след взрива в АЕЦ "Чернобил" на 26 април 1986 г.

Повишена е заболеваемостта от рак в много европейски държави, до които достигат трите радиоактивни облака след аварията. Единият минава над Балканите, като обхваща Румъния, България, Гърция и части от бивша Югославия. Вторият се разпростира над скандинавските страни, а третият достига до Бавария.

Повечето от видовете рак, причинени от катастрофата, се развиват у пострадалите около 20 г. по-късно. Това съвпада с бума на рак и малформации в много от засегнатите региони, смятат експертите. Така например малформациите при новородени са се повишили значително в цяла Европа след 1986 г. Само в Бавария има между 1000 и 3000 бебета повече, родени с генетични дефекти, причинени от радиация. За цяла Европа числото е около 10 000. Това са данните на Международната агенция по атомна енергия.

Според лекари обаче истинските числа са многократно по-високи. Твърдо доказано е, чев Западна Европа се е стигнало до между 100 и 200 хиляди спонтанни аборта веднага след катастрофата - което надминава и най-черните лекарски статистики. ООН е преброила досега между 12 000 и 83 000 деца, родени с генетични дефекти в Чернобил и околността. В цял свят те са между 30 000 и 207 500 - зависи дали се вземат само твърдо доказаните случаи, или се изчислява вероятността всички те да са плод на аварията в Украйна.

От години атомни противници и ядрени лобисти спорят дали "Чернобил" взема все още жертви сред населението в Европа. Проблемът е в това, че пряката връзка е трудно доказуема, освен ако не става дума за някого от ликвидаторите, борили се с голи ръце срещу пожара в горящия атомен реактор.

Световната здравна организация смята, че само в Украйна има 10 000 деца, заболели от рак на щитовидната жлеза, а според прогнозите им още 50 000 ще развият болестта в някой етап от живота си. Във всички възрастови групи общо заболяването от рак на щитовидната жлеза поради чернобилската катастрофа ще достигне 100 000, смята организацията.

Изследване в Чехия показва, че там жертвите на взрива са около 400. Те са развили рак на щитовидната жлеза. В страните извън СССР и пряко засегнатите региони броят на разболелите се от този вид рак ще е около 10 000 и 20 000.

Левкемията засяга най-вече ликвидаторите и хората от силно облъчените райони. В Беларус жените се разболяват все още твърде често от рак на гърдата в много ранна възраст, в която това страдание е по-скоро нетипично.

В Украйна непрекъснато се покачва броят на туморите при малки деца. Повишава се заболеваемостта и от левкемия сред млади хора в засегнатите региони.

Данните на Международната организация на лекарите срещу атомна война показват, че в Южна Германия от 1986 г. се раждат деца с иначе много рядко срещания тумор невробластом.

Значително повишаване на случаите на левкемия има в Германия, Гърция, Шотландия и Румъния. България не е предоставила данни за това изследване. До 1996 г. в тези страни има 849 случая на рак повече от това, което е било нормално по статистика. Опасенията са, че с годините заболяванията от левкемия заради “Чернобил” ще достигнат няколко десетки хиляди, сочи изследването.

......................................................

Това е част от статия във от в-к 24 часа http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1330210

До тук всичко изглежда ок, само че авторите, а и всички учени, които са цитирани забравят едно много по-скорошно събитие (случило се само преди година), което изхвърли няколко пъти повече радиация от аварията в Чернобил (и двете катастрофи са класифицирани със максималната 7-ма степен по Международната скала за ядрени събития(http://en.wikipedia.org/wiki/Fukushima_Daiichi_nuclear_disaster#Unit_1_Reactor), а именно взривовете на три от реакторите в АЕЦ Фукушима след миналогодишното чудовищно земетресение в Япония. Задавам си въпроса – не следва ли тогава да търсим по-скоро причината за левкемията на Стилиян Петров (като тенденциозно изключваме останалите фактори, причиняващи рак – замърсяването на околната среда, използването на пластмасови и с доказано канцерогенен ефект: бутилки, торбички, кремове за тяло, парфюми (съдържащи същите вещества), домакински препарати, препарати за пране и т.н.) в съвсем скорошната авария във Фукушима, от колкото тази в Чернобил............... Между другото от рак точно през миналата година се разболя и бившият национален и настоящ треньор на Черноморец Бургас – Димитър Димитров – Херо, от рак почина и бившият водещ на предаването „Добро утро” – Александър Авджиев, почина Велко Кънев и други видни българи. Кое от двете ядрени събития е предизвикало тежките болести? Това, разбира се е е изключително трудно доказуемо и авторите на посочената статия го съзнават отлично, но въпреки това манипулират общественото мнение..........................

С горните думи, аз не отричам трагедията в Чернобил и нейните катастрофални последици, но имам чувството, че зад тези обвинения стои нещо друго, а именно стремеж да се нарочи отново Русия за всички наши беди (нищо, че руските атомни реактори са като цяло по-сигурни от останалите). Това, разбира се не оневинява руснаците за трагедията в Чернобил и предварително ще кажа, че не защитавам АЕЦ Белене (защото сигурно ще има и такива обвинения) даже напротив, просто се стремя да съм максимално обективен, защото напоследък често блоговете предоставят по-обективна и точна информация от официалните медиии...............................

С горните думи по никакъв начин не искам и да подценявам съдбата на Стилиян Петров, да го обидя или накърня по някакъв начин достойнството на него и неговите близки, а му желая само и единствено успешно лечение, бързо възстановяване, а и не само на него, но и на всички наши болни от тази много тежка болест сънародници.

И така, след краткото отклонение, отново да се върнем на ядрените аварии. Инцидентът в Чернобил се случи в реактор, пригоден за военни цели, който някой умник-мегаломан от компартията бе решил да се ползва за производство на електричество. Съответно без никакви тестове блокът бе пуснат и поради небрежността и на служителите на централата се случи чудовищната трагедия.

Доста въпроси обаче поставя и аварията в Япония, за който обаче не се говори много-много. Никой не коментира чие производство са атомните реактори – оказва се, че са произведени от американската “General Electric” (очевидно защо много подробности от аварията се подминаваха с лека ръка). Едва ли предполагате, че 23 от общо работещите в момента 104 ядрени реактора в САЩ са точно същите като авариралите във Фукушима. Има и друга „пикантерия” - знаете ли, че реакторите във Фукушима са пуснати между 1971-ва и 1979-та – тоест са на възраст 35-40 години?!!!!! (http://openchannel.msnbc.msn.com/_news/2011/03/13/6256121-general-electric-designed-reactors-in-fukushima-have-23-sisters-in-us). Разбира се нашите политици родоотстъпници, начело със сегашният „борец против статуквото” – Меглена Кунева, Надежда Михайлова (сега Неински) и Соломон Паси непрекъснато ни убеждаваха, че нашите реактори в Козлодуй са били твърде стари (1 и 2-ри пуснати 1974 и 1975г., 3 и 4-ти пуснати 1980 и 1982-ра) и много опасни, нищо че и въобще не са от вида на взривилият се реактор в Чернобил.

В заключение – руснаците винаги са виновни и са най-големите гадове, а очевидно „прекрасната” и „любима” държава САЩ може да си експлоатира (без)опасните реактори, повтарям от същия вид на авариралите във Фукушима. А родолюбивите български политици не пожелаха да спасят поне 3-ти и 4-ти енергоблокове в Козлодуй..............
Гласувай:
31. анонимен - buy cheap levitra 13075
20.10.2012 06:49
<a href=http://orderlevitrahere.com/#hbgnh>cheap generic levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#bhfeo >buy generic levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#fsbzc buy cheap levitra
цитирай
2. анонимен - buy generic viagra 8891
20.10.2012 13:59
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#hcbqn>viagra 100 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#aoeof >cheap generic viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#nypuv viagra 200 mg
цитирай
3. анонимен - levitra 20 mg
20.10.2012 17:02
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#1789 - cheap levitra online, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5747>buy generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#1328 online
цитирай
4. анонимен - order kamagra 6581
21.10.2012 00:59
<a href=http://orderkamagranow.com/#tnboz>buy kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#buwfm >buy kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#qmymp kamagra soft
цитирай
5. анонимен - cialis 10 mg 12931
21.10.2012 06:09
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#sduth>cialis without prescription</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#wdhnt >cialis 20 mg</a> , http://ordercheapcialishere.com/#zqtms buy cialis
цитирай
6. анонимен - buy cialis 509 12941
23.10.2012 14:11
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#8819>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#5455>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#15081 generic cialis
цитирай
7. анонимен - payday loans 577 18798
23.10.2012 15:14
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#4428>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#12045>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#9133 payday loans
цитирай
8. анонимен - generic viagra 15150
24.10.2012 06:41
<a href=http://viagrastorehere.com/#hmcjj>cheap viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#gjbqd >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#evvge viagra online
цитирай
9. анонимен - levitra online 5588
24.10.2012 14:00
<a href=http://levitrastorehere.com/#zbshq>generic levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#rutgq >buy levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#dtpfi cheap levitra
цитирай
10. анонимен - cialis online 10198
24.10.2012 22:00
<a href=http://cialisstorehere.com/#yylre>generic cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#herue >buy cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#axjed cialis online
цитирай
11. minevv - da
16.12.2013 11:17
smelo
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vane
Категория: Лични дневници
Прочетен: 598247
Постинги: 102
Коментари: 198
Гласове: 225
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031